Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Ανακοίνωση
13/10/16
Συνάδελφοι στην εταιρία Diamond Print

Η Διοίκηση της εταιρίας Diamond Print με τη στάση της έχει φέρει τους εργαζόμενους σε συνθήκες ανέχειας, αξιοποιώντας το ένα μετά το άλλο τα αντεργατικά εργαλεία που της έχει δώσει η Κυβέρνηση. Εδώ η «εκ περιτροπής εργασία» εφαρμόζεται με τον χειρότερο τρόπο, δηλαδή το προσωπικό απασχολείται μόνο όποτε έχει δουλειά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να μην μπορεί κάποιος να προγραμματίσει ούτε τη ζωή του, ούτε τα έξοδά του. Στο εργοστάσιο εδώ και χρόνια εφαρμόζονται εργασιακές σχέσεις δύο ταχυτήτων, χωρίζοντας τους εργαζόμενους σε μόνιμους και έκτακτους. Πρακτική που έντεχνα αξιοποιείται για να διασπάσει την ενότητα των εργαζομένων απέναντι σε κοινά προβλήματα.  Ασφαλώς και στις δύο περιπτώσεις το μεροκάματο είναι αρκετά κάτω από την τελευταία ισχύουσα ΣΣΕ των Λιθογράφων, ακόμα και αυτά όμως τα λίγα χρήματα, εδώ και καιρό δεν αποδίδονται.

Αν δεν τους βάλουμε εμπόδια,
η κατάσταση θα χειροτερέψει και άλλο.

Είναι η ώρα να πάψει η ανοχή από πλευράς εργαζομένων στην απλήρωτη εργασία και στους μισθούς πείνας. Η λογική του «μικρότερου κακού», του «ας κάνω υπομονή μήπως φτιάξουν τα πράγματα, έξω υπάρχει μεγάλη ανεργία», οδηγεί στην επιδείνωση της κατάστασης.
Είναι εξοργιστικό άλλωστε τη στιγμή που οι εργαζόμενοι της Diamond Print είναι για μήνες απλήρωτοι, να συζητιέται σε όλο τον κλάδο και στο διαδίκτυο, ότι η εργοδοσία διαπραγματεύεται να στήσει νέο εργοστάσιο. Τα χρήματα των εργαζομένων δηλαδή που έχει παρακρατήσει παράνομα ως άτοκο δάνειο, είναι στη διάθεση του  επιχειρηματία για νέες επενδύσεις.
Η αποδοχή της απλήρωτης, της κακοπληρωμένης εργασίας και τελικά της χαμοζωής, δεν είναι μονόδρομος για τους εργαζόμενους. Είναι ανάγκη να οργανωθούμε στον κλάδο και στο χώρο δουλειάς και να διεκδικήσουμε αυτό που μας αξίζει. Τον πλούτο που εμείς παράγουμε και οι βιομήχανοι παρασιτικά καρπώνονται, για να ζούνε ζωή χαρισάμενη, αυτοί και τα τρισέγγονά τους.
Στον κλάδο του τύπου έχουμε αρκετά παραδείγματα που οι εργαζόμενοι οργανωμένα αντικρούσανε τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας. Έτσι πρέπει να γίνει και εδώ! Οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας να ενωθούν πάνω στο κοινό τους συμφέρον. Να βελτιώσουμε την επαφή μας με το Σωματείο των Λιθογράφων,
το ΠΑΜΕ  και από κοινού με τη στήριξη του κλάδου που είναι στη διάθεσή σας, να αξιοποιηθεί κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης.
Ενώ είναι αρκετά τα παραδείγματα που εργαζόμενοι διεκδίκησαν και πήραν τα λεφτά τους, δεν έχουμε ούτε ένα που περιμένοντας και παρακαλώντας έκλεισε η «ψαλίδα» όταν είχε φτάσει σε τέτοια μεγέθη.
Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα σωστά συμπεράσματα. Να δούνε ότι η εργοδοσία δεν είναι μόνη της, έχει τους συμμάχους της στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, που νομοθετούν για λογαριασμό τους. Που από τη μία νομιμοποιούν κάθε αντεργατικό μέτρο και από την άλλη  κάνουν τα στραβά μάτια στην παραβίαση έστω και αυτών των εναπομεινάντων δικαιωμάτων.

Είναι η ώρα να οργανωθούμε και εμείς.

Να οργανωθούμε καλύτερα στους χώρους δουλειάς, εκλέγοντας Σωματειακές επιτροπές που θα μας εκπροσωπούν. Που θα παίξουν το ρόλο οργανωτή των αγώνων. Να συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις του κλάδου και συνολικά της Εργατικής Τάξης για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
Κανένας δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνος του, να σώσει το «τομάρι» του όταν όλα γύρω γκρεμίζονται. Πρέπει να γίνει υπόθεση του κάθε εργάτη η αλλαγή συσχετισμών στο εργατικό κίνημα. Να βάλουμε επιθετικά αιτήματα που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας και δε θα συμβιβάζονται με τα ψίχουλα που περισσεύουν κάθε φορά από το πιάτο των αφεντικών.

Αγωνιστικά η Διοίκηση