Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων
Σωματειακή Επιτροπή Αφοί Βλάχου

Ανακοίνωση
Συνάδελφοι
Εφτά χρόνια από την τελευταία φορά που πήραμε αύξηση και μετά από πάνω από έναν χρόνο διεκδίκησης για την αύξηση αποδοχών, η διοίκηση της Αφοί Βλάχου έδωσε απάντηση στους εργαζόμενους, που δε χωράει αμφισβήτησης και ψεύτικων ελπίδων. Στην τελευταία συνάντηση με την επιτροπή και το Σωματείο, που μεταφέρθηκε το ομόφωνο αίτημα για αύξηση, ξεκαθαρίστηκε ότι η εταιρία δεν προτίθεται να δώσει ούτε ένα ευρώ αύξηση στο προσωπικό. Αντί αυτού, θα συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε μέχρι τώρα, να επιβραβεύει με μπόνους αυτούς που με βάση τα δικά τους κριτήρια «δίνουν» το κάτι παραπάνω. Ακόμα και αυτό το μπόνους όμως, δεν θα έχει χαρακτήρα μόνιμης παροχής, αλλά θα ανακαλείται όποτε η διοίκηση εκτιμήσει ότι είναι αναγκαίο.

Αυτό είναι το ευχαριστώ!
Αυτό είναι το ευχαριστώ στο σύνολο των εργαζομένων, που ο καθένας από το πόστο του συνέβαλε μέσα στα χρόνια της κρίσης, που άλλες εταιρίες του κλάδου έκλειναν, η Αφοί Βλάχου να γιγαντωθεί.
Μας θέλουν να νιώθουμε υπόχρεοι που έχουμε δουλειά και πληρωνόμαστε για τη δουλειά μας. Αρέσκονται να παρουσιάζουν διάφορα παραδείγματα φτώχειας και εξαθλίωσης για να μας πείσουν να μη διεκδικούμε τίποτα. Θέλουν σωματείο και επιτροπή που θα ασχολείται με την αύξηση της παραγωγικότητας και θα συμβάλει στην περεταίρω εντατικοποίηση της εργασίας. Δε διστάζουν να ομολογήσουν πως θα ήταν ¨ευχής έργο¨ να απαλλαγεί η εταιρία από τους συνδικαλιστές, ώστε να προχωρήσει  ελεύθερα τα σχέδιά της.

Δε θα τους κάνουμε το χατίρι!
Σε αυτή την αναμέτρηση για το δίκιο μας, η εργοδοσία έχει τους δικούς της συμμάχους . Έχει την κυβέρνηση, αυτή και τις προηγούμενες, που νομοθετούν με μόνο στόχο τη διασφάλιση των κερδών των επιχειρήσεων. Με τέτοιους νόμους καταργήθηκε η ΣΣΕ και προσλήφθηκε φτηνό εργατικό δυναμικό στην εταιρία. Με αυτούς τους νόμους πάγωσαν οι τριετίες από το 2012. Από αυτές τις κυβερνήσεις ¨χόρτασε¨ η εταιρία επιδοτήσεις για διάφορα προγράμματα «εκπαίδευσης», διατήρησης του προσωπικού, ανακαίνισης του κτηρίου και πάει λέγοντας. Επιδοτήσεις που πληρώνουμε και πάλι εμείς με τη διαρκώς αυξανόμενη φορολόγηση. Αυτές οι κυβερνήσεις είναι που δώσανε το δικαίωμα στη διοίκηση να περικόπτει  πάγιες παροχές σε οδοιπορικά και να υπογράφει ατομικές συμβάσεις, παρακάμπτοντας τα συλλογικά συγκροτημένα δικαιώματα.

Σα να μην έφτανε η κυβέρνηση, η εργοδοσία έχει σύμμαχους και ανάμεσα στους ¨εργαζόμενους¨, στην καλοπληρωμένη εργατική αριστοκρατία που εμφανίζονται πιο ένθερμοι υποστηρικτές από τον ίδιο τον εργοδότη. Κάτι τύπους που έχουν υπερτιμήσει τη θέση τους στην παραγωγή και ξεχνάνε ότι χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά. Ξεχνάνε ότι αυτό το εργοστάσιο το χτίσανε, το εξοπλίσανε το δουλεύουν και το γιγαντώσανε, όλοι οι εργάτες μαζί, από τους αποθηκάριους του υπογείου, τους μουτζούρηδες της παραγωγής, μέχρι την τηλεφωνήτρια των γραφείων. Ο καθένας από αυτούς είναι εξίσου απαραίτητος για να λειτουργήσει η αλυσίδα παραγωγής.

Τέλος επειδή πολύ συζήτηση γίνεται για να πλαισιωθεί η άρνηση της εταιρίας με οικονομικά στοιχεία, θεωρούμε αναγκαίο να θυμίσουμε μερικά γεγονότα. Συμβάντα που μπορεί για τον κύριο μέτοχο της εταιρίας που δεν έχουμε δει ούτε φατσικά να είναι άγνωστα και αδιάφορα, ή για τους εδώ διοικούντες να είναι ασήμαντες στιγμές.

Θυμίζουμε λοιπών ότι η ιστορία αυτής της εταιρίας, δε γράφτηκε μόνο με αριθμούς σε κομπιουτεράκια, γράφτηκε με τον ιδρώτα και το αίμα εργατών. Η συστηματική προσπάθεια από την εργοδοσία να κρύψει τα εργατικά ατυχήματα, δεν αρκεί για να τα διαγράψει από τη δική μας μνήμη που τα ζήσαμε.

Επειδή η επανάληψη βοηθάει στη μνήμη, θυμίζουμε και στη διοίκηση ότι: 3 εργάτες έχουν κόψει τα δάχτυλά τους, 9 έχουν τραυματιστεί σοβαρά στα χέρια, ένας στο πόδι, ένας στο πρόσωπο και τουλάχιστον 6 έχουν αποκτήσει σοβαρό πρόβλημα στη μέση. Τραυματισμοί, που η πλειοψηφία τους με παραίνεση της διοίκησης δεν έχουν δηλωθεί ως εργατικά ατυχήματα. Είναι όμως αρκετοί για να βάψουν με αίμα τα κατά τα άλλα «ελάχιστα» κέρδη της εταιρίας.

Οι εργαζόμενοι από πλευρά μας δεν είμαστε μόνοι μας , έχουμε την υποστήριξη όλου του κλάδου. Έχουμε αποκτήσει πείρα να δουλεύουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τους αγώνες μας. Έχουμε το πιο ισχυρό όπλο απ όλα που είναι το δίκιο με το μέρος μας και αυτό δε μπορούν να μας το πάρουν.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να οργανώσουμε τον αγώνα μας παράλληλα με τα άλλα ζητήματα που μας αφορούν, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης και κάθε νόμιμο μέσον. Μπροστά μας έχουμε μία σκληρή αναμέτρηση, που χρειάζεται δύναμη και αντοχή από πλευράς μας, αλλά στο τέλος εμείς θα είμαστε οι νικητές. Σε αυτό τον αγώνα, δεν πάμε παρακαλώντας για ένα ξεροκόμματο, διεκδικούμε αυτό που μας αξίζει και με τη δράση μας, θα αναγκάσουμε την εταιρία να μας καλέσει εκείνη ώστε να δώσει λύση.
Προετοιμαζόμαστε για την πρώτη απάντηση
συμμετέχοντας μαζικά στη 48ωρη απεργία για το ασφαλιστικό.


29/3/2016
Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων

Όλοι στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ!
Πέμπτη 31 Μάρτη 7 το απόγευμα στην Ομόνοια

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έρχεται να συνεχίσει τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν να τελειώσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό έρχεται τις επόμενες μέρες και είναι ακόμα πιο άθλιο από το αρχικό σχέδιο.
Η συγκυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα χρησιμοποιώντας ακριβώς τα ίδια επιχειρήματα, τα ίδια ψέματα, τους ίδιους εκβιασμούς και απειλές με τους προηγούμενους.
Καμία εμπιστοσύνη στις πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που υπονομεύουν την αγωνιστική απάντηση, στηρίζουν όλες τις προηγούμενες αντιασφαλιστικές επιθέσεις και σήμερα με θράσος χαρακτηρίζουν την επιδρομή στο ασφαλιστικό ως φορολογική επίθεση!
Διαχρονικά οι λεγόμενοι εθνικοί και κοινωνικοί διάλογοι υπήρξαν το καταλληλότερο όχημα για να διευκολυνθεί η υλοποίηση μιας πολιτικής αντιλαϊκής, ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο κατευνασμού και χαλιναγώγησης των εργατικών και κοινωνικών αντιστάσεων που κάθε φορά εκδηλώνονταν. Άλλωστε όλες οι προηγούμενες ανατροπές στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό κρύβουν από πίσω τους κι έναν «κοινωνικό διάλογο».

Να μην περάσει!
Κανένας εργάτης, νέος, άνεργος δε μπορεί να παρακολουθεί παθητικά τις συμφωνίες της κυβέρνησης με την ΕΕ, το ΔΝΤ την ΕΚΤ για την αφαίρεση όσων δικαιωμάτων απέμειναν!
Κανένας δε μπορεί να παραμένει θεατής στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς που προετοιμάζουν νέα μέτρα στο ασφαλιστικό, νέους δυσβάσταχτους φόρους, νέα προνόμια στους τραπεζίτες και θηλιά στο λαό με τα κόκκινα δάνεια, νέες ιδιωτικοποιήσεις, το τσάκισμα μισθών και μεροκάματων και άλλα πολλά!
Στην προηγούμενη απεργία εκατοντάδες συνάδελφοι απεργήσανε, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά. Ήταν αρκετά τα τυπογραφεία που δε μπήκε μπροστά ούτε μία μηχανή. 
                                                        
Να αποτρέψουμε:
Τον νόμο που φέρνουν εφαρμόζοντας όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους στην πιο επιθετική τους μορφή, οι οποίοι καταργούν την κοινωνική ασφάλιση, και σε όλες τις μειώσεις που έχουν τσακίσει το λαϊκό εισόδημα μαζί με νέες δυσβάσταχτες.
Το χάρισμα όλων των κλεμμένων και λεηλατημένων από τα κουρέματα, τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου.
Τη δουλειά ως τα 67 χρόνια για μια σύνταξη επίδομα φτώχειας για την συντριπτική πλειοψηφία, τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τις συντάξεις με στόχο την απαλλαγή του κράτους.
Το σφαγιασμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους. Την κατάργηση τους ΕΚΑΣ, του επιδόματος που παίρνουν οι φτωχοί συνταξιούχοι, το νέο πετσόκομμα των αναπηρικών συντάξεων και των προνοιακών επιδομάτων.
Κανένας εργάτης να μην εγκλωβιστεί στην ψευτοαντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την υποκριτική στάση της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ αλλά και των άλλων κομμάτων που όλοι μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο για να στηρίξουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων! 
Η περιοχή της Μέσης Ανατολής μυρίζει μπαρούτι με επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής. Ο κίνδυνος ενός πιο γενικευμένου πολέμου είναι ορατός. Δυναμώνουμε την πάλης μας, αντιστεκόμαστε. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που αγωνίζονται. Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κυνηγημένοι από την απελπισία και το θάνατο αναζητούν καλύτερη ζωή. Απαιτούμε ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας και μέτρα για άμεση μεταφορά τους στα κράτη προορισμού τους με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.
Κανένας και καμία δεν πρέπει να δεχθεί την καταστολή, νέα μέτρα περιορισμού της λαϊκής πάλης με αφορμή τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες. Η πείρα μας έχει δείξει ότι τέτοιες ενέργειες χρησιμοποιούνται για να μπαίνουν οι λαοί στο γύψο και για νέες αιματηρές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους.
Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, παραγωγικές, επιστημονικές και τεχνολογικές, για να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη, για να υπάρχει αξιοπρεπής ζωή, δουλειά με δικαιώματα. Εμείς είμαστε αυτοί που παράγουμε όλο τον πλούτο! Τον ιδρώτα μας, τον κόπο μας, τον καρπώνονται μια χούφτα μονοπωλιακοί όμιλοι.
Μπορούμε να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει, ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.  

Αγωνιστική ετοιμότητα και δράση για την επιτυχία της Γενικής 48ωρης Απεργίας, 
μόλις το νομοσχέδιο λαιμητόμος για την κοινωνική ασφάλιση έρθει στη Βουλή!

Όλοι και όλες στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ,
στις 31 Μάρτη στην Ομόνοια στις 7 το απόγευμα.
Προσυγκέντρωση 6:30 πλατεία Βάθης.

Αγωνιστικά
η Διοίκηση
Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων


Ανακοίνωση



ΚΑΛΕΣΜΑ 
ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΠΑΤΡΑ – ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Το Συνδικάτο μας συμμετέχει στο κάλεσμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτρας, στην πορεία ανέργων και εργαζομένων Πάτρα- Αθήνα, ενάντια στην ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας και έχει χτυπήσει την πόρτα σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της! 
Θα πρωτοστατήσουμε, συμμετέχοντας σε αυτήν, οργανώνοντας τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων και ανέργων από τους χώρους δουλειάς του κλάδου μας στην πορεία αλλά και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή της Αττικής. Υποδεχόμαστε την πορεία, με μια μεγάλη διαδήλωση – συναυλία εργαζομένων, ανέργων και νεολαίας την Κυριακή 10 Απρίλη, στο Σύνταγμα, στις 6μ.μ.

Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει ο αγώνας και η πάλη ενάντια στο σύστημα που γεννά, συντηρεί και διογκώνει την ανεργία, που είναι ο καπιταλισμός.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, όπως και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ και αξιοποιώντας τα μεγάλα ποσοστά της ανεργίας σαν τον "μπαμπούλα" των εργαζομένων, τσακίζει ακόμα περισσότερο τους μισθούς μας, τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, το δικαίωμά μας στη σύνταξη, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Κάνει λάστιχο τις εργασιακές σχέσεις, φέρνει οδοστρωτήρα μέτρων που δεν αφήνουν καμία λαϊκή οικογένεια στο απυρόβλητο.

Δίνει τη χαριστική βολή στη νέα γενιά των εργαζομένων καταδικάζοντάς τους στην ανεργία ή στη μισοδουλειά, στα διάφορα προγράμματα ψευτοκατάρτισης, στα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, εξασφαλίζοντας για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και το κεφάλαιο, στρατιές τσάμπα και ανασφάλιστων εργατών!

Η παλη για σταθερή δουλειά με δικαιώματα ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ!
Το ζήτημα της ανεργίας και της διεκδίκησης άμεσων μέτρων προστασίας και στήριξης των ανέργων που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών των ανέργων σήμερα, αφορά τους άνεργους, αφορά όμως και τους εργαζόμενους.
Άλλωστε χιλιάδες οικογένειες έχουν έστω έναν άνεργο, χιλιάδες εργαζόμενοι περιπλανιούνται από τη δουλειά στην ανεργία, και το ανάποδο, για πολλά χρόνια, χιλιάδες νέοι εργαζόμενοι καταδικάζονται σε αυτό το καθεστώς για μια ζωή!

    Απαιτούμε- διεκδικούμε:
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
  • Επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και για όσο καιρό διαρκεί η ανεργία
  • Επίδομα ανεργίας 600€
  • Πλήρη κάλυψη με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους
  • Επαναφορά των ΣΣΕ, του κατώτερου μισθού στα 751€, της 13ης, 14ης σύνταξης

Οκτώ μέρες θα είναι η διάρκεια της πορείας ενάντια στην ανεργία από την Πάτρα ως την Αθήνα η οποία θα ξεκινήσει την Κυριακή 3 Απρίλη από την πλατεία Γεωργίου στις 8 το πρωί και αφού διασχίσει μια απόσταση 220 χιλιομέτρων θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 10 Απρίλη.
Συνολικά προβλέπονται επτά διανυκτερεύσεις σε αθλητικά κέντρα αντίστοιχων πόλεων, ενώ καθημερινά θα γίνονται στάσεις και δραστηριότητες στις πόλεις της περιοχής.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πορείας είναι:
Σάββατο 2 Απρίλη, συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου στις 7.30 μ.μ.
1η ημέρα - Κυριακή 3 Απρίλη / Πάτρα - Αίγιο Εκδήλωση: Αίγιο.
2η ημέρα - Δευτέρα 4 Απρίλη / Αίγιο - Ακράτα Εκδήλωση : Ακράτα.
3η ημέρα - Τρίτη 5 Απρίλη
 / Ακράτα - Ξυλόκαστρο Εκδήλωση: Ξυλόκαστρο.
4η ημέρα - Τετάρτη 6 Απρίλη
 / Ξυλόκαστρο - Κόρινθος Εκδήλωση: Κόρινθος.
5η ημέρα - Πέμπτη 7 Απρίλη
 / Κόρινθος - Άγιοι Θεόδωροι Εκδήλωση: Άγιοι Θεόδωροι.
6η ημέρα - Παρασκευή 8 Απρίλη
 / Άγιοι Θεόδωροι - Μέγαρα Εκδήλωση: Μέγαρα.
7η ημέρα - Σάββατο 9 Απρίλη
 / Μέγαρα - Ελευσίνα Εκδήλωση: Ελευσίνα.
8η ημέρα - Κυριακή 10 Απρίλη
 / Ελευσίνα - Αθήνα (Σύνταγμα) Στάση στο Χαϊδάρι.
Εκδήλωση: Αθήνα - Σύνταγμα.

ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ – ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΑΠΡΙΛΗ ΚΑΙ ΩΡΑ 6 Μ.Μ.

ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΣ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΣΤΟ ΜΑΖΕΜΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
ΓΙΑ ΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ.

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΣΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ 210-5223721
Πιέζει για να απαλλαγεί από τους εργαζόμενους η «Softex»
Η πολυεθνική προγραμματίζει επισκευές στο εργοστάσιο και διαψεύδει κάθε ενδεχόμενο να το επαναλειτουργήσει η ίδια.

Από τη συγκέντρωση και πορεία τωv εργαζομένων την Τετάρτη 16/3/2016
στο υπουργείο Εργασίας

Θολά παραμένουν τα σχέδια της εργοδοσίας για το μέλλον του εργοστασίου της «Softex» στο Βοτανικό, ενώ πέρα για πέρα ξεκάθαρη είναι η πρόθεση της πολυεθνικής «Bolton» να στείλει στην ανεργία τους 131 εργαζόμενους σε αυτό. Στην τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο, η πολυεθνική επανέλαβε πως το εργοστάσιο δεν πρόκειται να επαναλειτουργήσει κάτω από την ιδιοκτησία της.
Είχε προηγηθεί το πρωί ανακοίνωση της εταιρείας, με την οποία παρέτεινε το πρόγραμμα των «συμφωνημένων απολύσεων», που έληγε την Παρασκευή, έως τις 28 Μάρτη. Παράλληλα, η εργοδοσία κλιμακώνει τον εκβιασμό προς τους εργαζόμενους, διαμηνύοντας πως «όσοι επιλέξετε να μη συμμετάσχετε στο πρόγραμμα (...), θα απολυθείτε λαμβάνοντας μόνο την ελάχιστη αποζημίωση που προβλέπει ο ισχύων σήμερα εργατικός νόμος».
Ωστόσο, όπως προέκυψε και από τη συνάντηση, η πολυεθνική προγραμματίζει εργασίες για την επισκευή της στέγης του τμήματος που καταστράφηκε από την πυρκαγιά τον περασμένο Ιούνη, προδίδοντας ότι έχει άλλα σχέδια για το εργοστάσιο. Από τη μεριά του, το υπουργείο επιφυλάχθηκε να επανέλθει με τις προτάσεις του το επόμενο διάστημα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτές θα κινηθούν στην κατεύθυνση της «αυτοδιαχείρισης», στο πλαίσιο της «κοινωνικής οικονομίας».
Οι εργαζόμενοι έδωσαν εκ νέου το παρόν έξω από το υπουργείο Εργασίας, με συγκέντρωση που προηγήθηκε στην Ομόνοια. Στο πλευρό τους βρέθηκαν η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου, η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας και το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.

Με απόλυτη επιτυχία η Στάση Εργασίας 

στα Πρακτορεία Τύπου


Πραγματοποιήθηκε σήμερα η 2ωρη στάση εργασίας που είχε εξαγγείλει

το Δ.Σ. της Ένωσής μας με τα εξής αιτήματα:
  1. Πληρωμή της μισθοδοσίας χωρίς καθυστερήσεις – Επιστροφή των κομμένων μισθών και επιδομάτων από την Ευρώπη.
  2. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στην «Ίριδα».
  3. Υπογραφή νέας ΣΣΕ.

Η συμμετοχή στην στάση εργασίας ήταν σχεδόν καθολική και κατά τη διάρκειά της πραγματοποιήθηκαν μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων στις διοικήσεις των δύο πρακτορείων. Στις συναντήσεις που έγιναν με τους εκπροσώπους των διοικήσεων μεταφέρθηκε από  τη διοίκηση του σωματείου η αποφασιστικότητα των εργαζομένων για τη διεκδίκηση, με κάθε τρόπο, των δίκαιων αιτημάτων μας. Μεταφέρθηκε επίσης η πάγια θέση μας ότι δεν συζητούμε καμία μείωση διακαιωμάτων και διεκδικούμε όλα όσα χάσαμε.
Η σημερινή κινητοποίηση μας πήγε ένα βήμα μπροστά. Θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά, με ακόμα καλύτερη οργάνωση και συσπείρωση γύρω από το σωματείο.

Εξέλεξαν Σωματειακή Επιτροπή οι εργαζόμενοι της
News Press Hold- Γ.Τασσιόπουλος Κ. Μπάρλας &ΣΙΑ ΟΕ


Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο News Press Hold εξέλεξαν τους εκπροσώπους τους. Μέσα από συλλογικές διαδικασίες οι εργαζόμενοι την Παρασκευή 4/03/16 πραγματοποίησαν γενική συνέλευση και εξέλεξαν Σωματειακή Επιτροπή- Επιτροπή Υγιεινής & Ασφάλειας. Μέσα από τη συζήτηση, αναδείχτηκε η ανάγκη ύπαρξης και δράσης της επιτροπής, που θα λειτουργεί ως το συντονιστικό όργανο όλων των εργαζομένων. Η επιτροπή έχει πολύ δουλειά μπροστά της, για να συμβάλει στα μέτρα πρόληψης εργατικών ατυχημάτων, αλλά και για να ασχοληθεί με όλα τα μισθολογικά και άλλα εργασιακά ζητήματα που προκύπτουν. 

Από πλευράς της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, ξεκαθαρίστηκε ότι θα υπάρξει αμέριστη βοήθεια προς την επιτροπή, όπου το χρειαστεί. Ότι η επιτροπή είναι ευπρόσδεκτη και θα καλείται να παρακολουθεί όταν μπορεί τις συνεδριάσεις του ΔΣ του Σωματείου, όπως συμβαίνει και με τις άλλες επιτροπές του κλάδου. Ότι  θα συμβάλει στη γενίκευση της πείρας, αλλά και στην εξειδίκευση στα επί μέρους προβλήματα που προκύπτουν. 

11/03/16
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «SOFTEX»

Θα φτάσουμε τον αγώνα μέχρι το τέλος!
Η διοίκηση και μέλη του σωματείου διαμήνυσαν χτες στην εργοδοσία ότι
της επιστρέφουν τα μπόνους και δεν υπογράφουν απόλυση.

Να δοθεί η μάχη μέχρι τέλους για να μη χάσει κανείς εργαζόμενος τη δουλειά του, να μπουν εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο της «Softex» και να πεταχτούν στο δρόμο 150 οικογένειες, πρότεινε το Σωματείο Εργαζομένων στη «Softex» στη χτεσινή Γενική Συνέλευση.

Όπως ταιριάζει σε ένα ταξικό συνδικάτο, που δεν διαπραγματεύεται πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, η διοίκηση και μέλη του σωματείου ξεκαθάρισαν πως θα πετάξουν στα μούτρα του επιχειρηματία τα έξτρα χρήματα που δίνει προκειμένου οι εργαζόμενοι να απολυθούν «οικειοθελώς» και να προχωρήσει απρόσκοπτα στο κλείσιμο του εργοστασίου. Για τη στάση τους αυτή χειροκροτήθηκαν από τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευση. Εξέφρασαν την εκτίμησή τους ακόμη και κάποιοι που έχουν αποφασίσει να κρατήσουν άλλη στάση.
Θυμίζουμε πως η εργοδοσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων» με μπόνους για όσους εργαζόμενους δηλώσουν μέχρι τις 18 Μάρτη ότι αποχωρούν. Την Παρασκευή έχει οριστεί τριμερής συνάντηση με την εργοδοσία στο υπουργείο Εργασίας και οι εργαζόμενοι θα διαδηλώσουν απέξω.

Στη χτεσινή Γενική Συνέλευση ακούστηκαν και απόψεις για διαπραγμάτευση με την εργοδοσία, ώστε να αυξηθεί το ποσό που δίνει για τις «οικειοθελείς» απολύσεις. Επίσης, σημειώθηκε πως τίποτα δεν αποκλείει η εταιρεία, απαλλαγμένη από εργαζόμενους με δικαιώματα και από χρέη, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα με φθηνό εργατικό δυναμικό που της προσφέρει η νομοθεσία ή και σε άλλη χώρα, κλάδο κ.λπ.

Η διοίκηση του σωματείου σημείωσε - ανάμεσα σε άλλα - εισηγητικά: Θα δώσουμε τον αγώνα για το μεροκάματο, για τις δουλειές μας μέχρι τέλους. Το σωματείο δεν πρόκειται να υπογράψει την παραίτησή του από αυτόν τον αγώνα, όσες θυσίες κι αν χρειαστούν. Κάθε αγώνας έχει θυσίες και ότι έχουμε καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια, έτσι το κατακτήσαμε. Όσο για τους συναδέλφους που κάτω από την πίεση, την απογοήτευση, το φόβο, επιλέξουν να φύγουν, δεν θα μπούμε απέναντι. Αντίθετα, θα ξανασυναντηθούμε στους αγώνες που έρχονται, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά και θα παραμείνουν.
«Ως κομμουνιστής εργάτης και ως μέλος της διοίκησης του σωματείου, με κανένα ποσό δεν υπογράφω απόλυση. Δεν επιτρέπω στην εργοδοσία να εξαγοράσει τη συνείδησή μου και αυτή είναι η μεγαλύτερη προίκα στην κόρη μου!», είπε μέλος του ΔΣ προκαλώντας συγκίνηση και χειροκροτήματα. Άλλος εργαζόμενος σημείωσε: «Δεν πρόκειται να δεχτώ το μπόνους για να φύγω. Τόσα χρόνια πώς κερδίζαμε; Με αγώνα. Η καλύτερη διαπραγμάτευση, η μεγαλύτερη πίεση στην εργοδοσία είναι όταν στις 19/3 θα είμαστε όλοι εδώ ανυποχώρητοι».

Ο Λεωνίδας Σακκάς, πρόεδρος της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, τόνισε πως η δύναμη του σωματείου είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα, εκεί «πονάει» η εργοδοσία. Όπως είπε, «σας δίνει και το σωματείο ένα μπόνους, μια προίκα με την ανυποχώρητη στάση του. Ότι μέχρι τελευταία στιγμή μάθαμε να συζητάμε συλλογικά, να σχεδιάζουμε τον αγώνα μας, να αναμετριόμαστε στα ίσα με την εργοδοσία, να ελεγχόμαστε και να ελέγχουμε το σωματείο, να δρούμε με βάση τα συμφέροντα και τις αξίες της εργατικής τάξης».

Στη Γενική Συνέλευση δεν έγινε ψηφοφορία καθώς κάποιοι από τους παρευρισκόμενους πρότειναν να περιμένουν τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης την Παρασκευή και να γίνει νέα Γενική Συνέλευση.
10/03/16

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκαναν το πρωί της Τρίτης οι εργαζόμενοι της «Softex». 

Η εργοδοσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα 07/03/16 πρόγραμμα «εθελούσιων αποχωρήσεων» στο πλαίσιο του σχεδιασμού της να σταματήσει τη λειτουργία του εργοστασίου στο Βοτανικό, δίνοντας 50% πάνω από τις νόμιμες αποζημιώσεις απόλυσης. Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν η Ομοσπονδία Τύπου- Χάρτου και η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση με αντιπροσωπείες τους.
Το επιχειρησιακό σωματείο και οι εργαζόμενοι ζητούν να γίνει τριμερής συνάντηση, παρουσία του υπουργού Εργασίας. Μετά την παρέμβασή τους η συνάντηση προγραμματίστηκε για την Παρασκευή.
Την Τετάρτη 09/03/16, προχωρούν σε Γενική Συνέλευση στο χώρο του εργοστασίου, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις και να αποφασίσουν τη στάση τους.
08/03/16





ΕΡΓΑΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΥ
ΤΕΥΧΟΣ 130 ΓΕΝΑΡΗΣ 2016

Κάντε κλικ πάνω στο εξώφυλλο για να την κατεβάσετε σε μορφή pdf


Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721


Ανακοίνωση καταγγελία


Καταγγέλλουμε την επίθεση στο ΤΕΙ Αθήνας που δέχθηκαν μέλη των Σπουδαστικών Συλλόγων στη Σχολή Γραφικών Τεχνών, το μεσημέρι της Πέμπτης από ομάδα που ενοχλείται από τη δράση του Συλλόγου. Την ώρα που κλιμακώνεται η δράση των ταξικών συνδικάτων, των πρωτοπόρων σπουδαστικών και φοιτητικών συλλόγων για να δοθεί παλλαϊκή αγωνιστική απάντηση με 48ωρη απεργία απέναντι στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
Την ώρα που εργάτες, φοιτητές, λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου παλεύουν να βάλουν εμπόδια στη συγκυβέρνηση. Την καθυστερούν να φέρει το αντι-ασφαλιστικό έκτρωμα στη βουλή, για να δώσει εξετάσεις στα αφεντικά της στις Βρυξέλλες. Κάποιοι εμφανίζονται να προκαλούν και να βάζουν εμπόδια στην ενημέρωση των φοιτητών.   
Tην ώρα που πρέπει να εκφράστει με κάθε τρόπο η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες, κόντρα στη φασιστική Χρυσή Αυγή και στις αντιλήψεις της που αναπαράγονται μέσα στην Ε.Ε.. Κάποιοι ενοχλούνται από αυτή τη δράση και κάνουν επιθέσεις σε πρωτοπόρους αγωνιστές.
Δεν είναι τυχαίος ούτε ο χρόνος, ούτε η στιγμή που εκδηλώνεται αυτή η επίθεση.
Καλούμε τη νεολαία τους φοιτητές και σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας να καταδικάσουν αυτή την άθλια προσπάθεια. Να δυναμώσουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα με μεγαλύτερη ένταση μαζί με τα ταξικά συνδικάτα στο πλάι των αυριανών συναδέλφων τους.
Όποιοι απλώνουν το βρώμικο χέρι τους στη νεολαία και ιδιαίτερα σε εκείνο το πρωτοπόρο κομμάτι που παλεύει για να αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης, να το μαζέψουν γιατί θα μας βρουν απέναντί τους.
Οι εργάτες στο χώρο των Γραφικών Τεχνών δηλώνουμε ότι τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες δεν θα γίνουν ανεκτές και θα πάρουν την απάντηση που πρέπει.
Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων


Ανακοίνωση

Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες 

και πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους 

που τους ξεριζώνουν.



Απευθύνουμε κάλεσμα οργάνωσης της δράσης ενάντια στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στην Αν. Μεσόγειο και στη Β. Αφρική με αποτέλεσμα νέες εκατόμβες αθώων θυμάτων, νέες προσφυγικές ροές. Με πρόσχημα τους πρόσφυγες, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ζεσταίνουν τις μηχανές του πολέμου στην περιοχή.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες του συνεχιζόμενου εγκλήματος των ΝΑΤΟ- ΕΕ στη Μέση Ανατολή. Πόλεμοι, επεμβάσεις, φτώχεια, βομβαρδισμοί οδηγούν χιλιάδες στο ξεριζωμό και την προσφυγιά. Μέσα από φωτιά και σίδερο φτάνουν στο Αιγαίο. Δίνουν μάχη με τα κύματα, ναυαγοί στα νησιά μας, με στόχο να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες. Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, νέοι και παιδιά συνεχίζουν με τα πόδια το ταξίδι τους προς την επιβίωση.
Την ίδια ώρα όμως η Συνθήκη Σένγκεν, η πολιτική της ΕΕ τους κλείνει την πόρτα και τους στοιβάζει στην Ελλάδα, χωρίς ούτε τα στοιχειώδη. Στο κρύο, στη βροχή ή σε καταυλισμούς που αποτελούν ντροπή για κάθε άνθρωπο. Την ίδια στιγμή ο μόνος καημός της κυβέρνησης είναι να εφαρμοστούν οι αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Απέναντι σ’ αυτή την κατάσταση οι εργαζόμενοι της Ελλάδας δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια! Δεν θα γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα των ιμπεριαλιστών. Δεν θα αφήσουμε να κυριαρχήσουν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές κραυγές (από τους ίδιους που στηρίζουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που οδηγούν τους λαούς σε προσφυγιά).
Το εργατικό και λαϊκό κίνημα χρειάζεται να πάρει θέση, να μπει εμπόδιο στα πολεμοκάπηλα σχέδια τους, να αντιταχθεί στη δράση των ιμπεριαλιστών. Να δυναμώσει το μέτωπο στις εθνικιστικές και φασιστικές αντιλήψεις που σπέρνουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Δυναμώνουμε την πάλης μας, αντιστεκόμαστε. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς που αγωνίζονται. Στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που κυνηγημένοι από την απελπισία και το θάνατο αναζητούν ειρηνικό καταφύγιο. Απαιτούμε ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας και μέτρα για άμεση μεταφορά τους στα κράτη προορισμού τους με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ.

-ΤΩΡΑ σε όλα τα εργοστάσια, κάθε σωματειακή επιτροπή, κάθε συνάδελφος, κάθε ένας που θέλει να λέγεται άνθρωπος να οργανώσει την συγκέντρωση Υλικής Βοήθειας προς τους Πρόσφυγες.
-ΆΜΕΣΑ να συγκεντρωθούν υλικά πρώτης ανάγκης (φαγητό ξηρά τροφή, εμφιαλωμένο νερό, βρεφικά είδη, πάνες, κτλ).
-Αφότου συγκεντρωθούνε κάποια πρώτα υλικά, να έρθουμε σε επικοινωνία με το Σωματείο Λιθογράφων για την παράδοση της Υλικής Βοήθειας.

**Τα υλικά της αλληλεγγύης θα συγκεντρώνονται στα γραφεία του Σωματείου Λιθογράφων Αριστοτέλους 11-15 (6ος Όροφος) και θα παραδίδονται κάθε εβδομάδα στους πρόσφυγες.

03/03/16