Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Υπολογισμός Δώρου Χριστουγέννων
των συναδέλφων

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Χριστουγέννων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής του  εργαζόμενου. Δηλαδή  αν  αμείβεται με ημερομίσθιο ή με μισθό.
Η χρονική περίοδος που δικαιούται ένας εργαζόμενος δώρο αρχίζει από 1η Μάη έως και 31 Δεκέμβρη κάθε έτους.

Έτσι λοιπόν  εργαζόμενος που η σχέση εργασίας του είχε διάρκεια χωρίς διακοπή, όλη τη χρονική περίοδο από 1η Μάη μέχρι και 31 Δεκέμβρη κάθε έτους, δικαιούται ολόκληρο το δώρο  που είναι ίσο με 1 μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Επιπλέον στον υπολογισμό του δώρου προστίθεται μία προσαύξηση νόμιμη, με συντελεστή 1,041666
Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών που έχει πληρωθεί μέχρι τις 10 Δεκέμβρη. Δεν  αποτελούν χρόνο απασχόλησης και αφαιρούνται από το ποσό του δώρου οι ημέρες απουσίας των μισθωτών λόγω άδειας άνευ αποδοχών - αδικαιολόγητης απουσίας- απεργίας ή στάσεις εργασίας.
Ο εργαζόμενος που δεν εργάσθηκε ολόκληρο το χρονικό διάστημα από τις   1η Μάη έως και τις 31 Δεκέμβρη, δικαιούται μέρος του δώρου δηλ. δύο (2) ημερομίσθια ή δύο εικοστά πέμπτα (2/25) του μηνιαίου μισθού για κάθε δέκα εννέα (19) μέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης στην οποία συμπεριλαμβάνονται  οι Κυριακές και οι αργίες.

Παράδειγμα:
Εργαζόμενος με μηνιαίο μισθό 1.000€,ο οποίος προσλήφθηκε την 1η Μάη  και σταμάτησε να δουλεύει την 16η Ιουνίου (δηλ. εργάστηκε 47 μέρες)δικαιούται δώρο  που θα υπολογισθεί ως εξής:
Κάθε 19 μέρες εργασίας δικαιούται δύο εικοστά πέμπτα (2/25) του μηνιαίου μισθού του.
Δηλ. δικαιούται αναλογία δώρου 1.000 χ 47 = 197,50 € χ 1,041666=205,73€
                                                  238                                                                                                               (238 είναι  μέρες εργασίας από 1η Μάη έως 31 Δεκέμβρη)
  
Το δώρο πρέπει να δοθεί μέχρι της 21 Δεκέμβρη και έχει κρατήσεις για ΙΚΑ-Φόρο μισθωτών υπηρεσιών και εισφορά αλληλεγγύης. Ο εργοδότης μπορεί να αφαίρεση από το συνολικό ποσό του δώρου  και να καταβάλει αργότερα μέχρι της 31 Δεκεμβρίου, το ποσό που  αντιστοιχεί στο διάστημα από της 21 μέχρι της 31 Δεκέμβρη.

Η καθυστέρηση ή μη καταβολή του δώρου καταγγέλλεται στην Επιθεώρηση Εργασίας, έχει αυτόφωρη διαδικασία και τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες.
Σε καμιά περίπτωση το δώρο δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.
Όταν ο εργαζόμενος δουλεύει με εκ περιτροπής εργασία δικαιούται 1 ημερομίσθιο ανά 8 μέρες εργασίας από την 1η Μάη έως στις 31 Δεκέμβρη.

Συνάδελφοι, για οποιαδήποτε πρόβλημα σας και διευκρίνιση για την καταβολή του δώρου, να απευθύνεστε στο Σωματείο σας.
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
           
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΠΕΛ και της ΕΦΕ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας, από τις 18:00 της Τρίτης, 20 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 18:00 της Τετάρτης, 21 Δεκεμβρίου 2016, για όλους τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους και τους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΕΘΝΟΣ», «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», «GOAL NEWS», στις ιστοσελίδες «ethnos.gr», «imerisia.gr», «sentragoal.gr», «life.gr», «womenonly.gr», «elle.gr», «cinema.gr» και «caranddriver.gr», καθώς και σε όλες τις περιοδικές εκδόσεις του Ομίλου
Η απεργία κηρύσσεται καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντελώς παράνομη, αντεργατική και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας, η οποία τους οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές, που αντιστοιχούν στο β’ δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, στους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και στο α’ δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.
Τα Δ.Σ. των Ενώσεων ζητούν την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών των συναδέλφων.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
           
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΠΕΛ, της ΕΤΕΡ και της ΕΦΕ αποφάσισαν την κήρυξη νέας 24ωρης απεργίας, από τις 19:00 της Τρίτης, 20 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 19:00 της Τετάρτης, 21 Δεκεμβρίου 2016, για όλους τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους, τους τεχνικούς ραδιοφώνου και τους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», στις ιστοσελίδες «tanea.gr», «tovima.gr» και «in.gr», καθώς και σε όλα τα περιοδικά του Ομίλου
Η απεργία κηρύσσεται καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντελώς παράνομη, αντεργατική και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας του ΔΟΛ, η οποία τους οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές, που αντιστοιχούν στους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και α’ δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.
Τα Δ.Σ. των Ενώσεων ζητούν την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών των συναδέλφων.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
Ανακοίνωση


Συνάδελφοι,                                                                                                  20/12/16

Για μία ακόμα φορά, οι εργαζόμενοι στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, βρίσκονται μπροστά στην ασυνέπεια της εργοδοσίας, να τηρήσει το πρόγραμμα αποπληρωμής των δεδουλευμένων. Η εταιρία έχει φτάσει στο σημείο να χρωστάει δεδουλευμένα πάνω από 4 μήνες, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των εργαζομένων. Επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο, αυτό που από την αρχή το ταξικό κίνημα έχουμε θέσει. Ότι η Διοίκηση του ΔΟΛ λειτουργεί με σχέδιο, για να διασφαλίσει τα κέρδη που έβγαλε όλα τα προηγούμενα χρόνια και δε διστάζει να κοροϊδεύει τους εργαζόμενους ροκανίζοντας χρόνο. Αξιοποιεί την ανοχή του κρατικού μηχανισμού για να συνεχίζει την έκδοση εντύπων με απλήρωτη εργασία εκατοντάδων εργαζομένων. Την ίδια περίπου τακτική άλλωστε ακολουθεί και στον Πήγασο, την Ίριδα και τα Πρακτορεία Τύπου.

Σε αυτή την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα δικαιώματά τους, έχουν απέναντι από κοινού Κυβέρνηση, ΕΕ και Εργοδοσία. Όλες οι κυβερνήσεις που έχουν περάσει, από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει πιο εντατικά και η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στήνουν ακόμα περισσότερα εμπόδια απέναντι σε οποιαδήποτε προστασία και διεκδίκηση των εργαζομένων με δικαιώματα. Συνεπείς στις δεσμεύσεις τους απέναντι στο κεφάλαιο, για φθηνή εργασία και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, δώσανε το δικαίωμα στο ΔΟΛ, να απολύσει δεκάδες συναδέλφους στο όνομα της επιβίωσης της εταιρίας και στη συνέχεια με «άτοκο δανεισμό» από τα χρήματα της μισθοδοσίας, να μην εξασφαλίζεται ούτε καν αυτό.

Αυτή είναι η ανάπτυξη που μας ζητάνε να βάλουμε πλάτη. Απλήρωτη εργασία και κάτεργα παντού, για να μπορεί η εργοδοσία να κερδοφορεί ελεύθερα. Ακόμα και αν κάποια στιγμή ο ΔΟΛ, ή άλλες επιχειρήσεις του ομίλου κλείσουν, αυτοί που θα είναι χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι. Οι μεγαλοεκδότες το έχουν διασφαλίσει το μέλλον τους για αυτούς και τα τρισέγγονα τους. Το έχουν κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια με τη δουλειά αυτών που πραγματικά παράγουν τον πλούτο.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα!

Ο δρόμος της υποταγής και του συμβιβασμού δεν οδηγεί πουθενά. Η ανοχή στις καθυστερήσεις πληρωμών και η αναβλητικότητα των αγώνων, μόνο δεινά μπορεί να φέρει. Η προσπάθεια που έγινε από πολλούς, να παρουσιαστεί ότι «το καλό της επιχείρησης είναι και καλό των εργαζομένων», ότι «εδώ είμαστε μία οικογένεια», ναυάγησε με τον πιο τραγικό τρόπο. Τώρα έχουμε και το αποτέλεσμα αυτών των επιλογών που οδήγησε στο μεγάλωμα «της ψαλίδας» των οφειλών.

Τέρμα πια στις αυταπάτες.  Ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που όλα αυτά τα χρόνια, αρκείται σε συναντήσεις με τη Διοίκηση και τους διάφορους φορείς, λες και τα προβλήματα λύνονται διεκπεραιωτικά, μέσα σε κλειστές πόρτες. Εκείνων που θεωρούν τις απεργίες ξεπερασμένη μορφή πάλης και σέρνουν τους εργαζόμενους σε ατελείωτους δικαστικούς «αγώνες». Αυτή η τακτική έχει στόχο να στείλει τον κόσμο στο σπίτι του μακριά από πραγματικούς αγώνες και σύγκρουση με Κυβέρνηση- Εργοδοσία. Βασίζονται στη λογική της ανάθεσης έργου, που πρακτικά σημαίνει παραίτηση.
Η πείρα όμως από τους αγώνες που φέρανε αποτελέσματα και κατακτήσεις, δείχνει ότι για να κερδίσεις κάτι σε έναν χώρο ή στον κλάδο, χρειάζεται σκληρή, ανειρήνευτη ταξική πάλη χωρίς αυταπάτες για λύση από τα πάνω.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους του ΔΟΛ, ανεξαρτήτως θέσης και ειδικότητας, να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφασίστηκαν. Να διασφαλίσουν την επιτυχία τους, κόντρα σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και σε πρόθυμους να τις αναστείλουν. Να απομονώσουν αυτούς που δίνουν χρόνο στην εργοδοσία να προετοιμαστεί καλύτερα. Ο στόχος των εργαζομένων, υπηρετείται καλύτερα όταν διασφαλίζει κοινή συμπόρευση με το ταξικό εργατικό κίνημα. Μόνο έτσι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος που δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα και πρέπει να γίνει πράξη το συντομότερο.

Το Σωματείο Λιθογράφων που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, θα βρίσκεται δίπλα σε αυτόν τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις, γιατί ο αγώνας των συναδέλφων του ΔΟΛ, είναι απάντηση, συνολικής επίθεσης που δεχόμαστε. Η μέχρι τώρα υποχωρήσεις πρέπει να αντιστραφούν για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος, ώστε στις νέες επιθέσεις, να δώσουμε όλοι μαζική απάντηση, με διεκδίκηση υπογραφής Σ.Σ.Ε . Όπως λοιπών η εργοδοσία κάνει τα σχέδιά της, πρέπει και εμείς να κάνουμε τα δικά μας. Αν συνεχίσουμε έτσι, στο τέλος εμείς θα είμαστε οι νικητές.

Η Διοίκηση
ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ


Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
           
Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, της ΕΠΗΕΑ, της ΕΤΗΠΤΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΠΕΛ και της ΕΤΕΡ αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης απεργίας, από τις 19.00 της Δευτέρας, 19 Δεκεμβρίου 2016 έως τις 19.00 της Τρίτης, 20 Δεκεμβρίου 2016, για όλους τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους, τους τεχνικούς τύπου, τους λιθογράφους και τους τεχνικούς ραδιοφώνου, οι οποίοι εργάζονται στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM», στις ιστοσελίδες «tanea.gr», «tovima.gr» και «in.gr», καθώς και σε όλα τα περιοδικά του Ομίλου
Η απεργία κηρύσσεται καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την εντελώς παράνομη, αντεργατική και καταχρηστική συμπεριφορά της εργοδοσίας του ΔΟΛ, η οποία τους οφείλει δεδουλευμένες αποδοχές, που αντιστοιχούν στους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και α’ δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016.
Τα Δ.Σ. των Ενώσεων ζητούν την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων δεδουλευμένων αποδοχών των συναδέλφων.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ


Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τους πρόσφυγες


Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην Κλαυθμώνος, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποφέρουν πραγματοποίησαν το απόγευμα της Παρασκευής 16/12 συνδικάτα της Αθήνας ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και Κούρδοι πρόσφυγες από τη Συρία που ζουν στο Κέντρο Προσφύγων στο Λαύριο καθώς και μετανάστες από το Μπαγκλαντές που εργάζονται στον κλάδο της Κλωστοϋφαντουργίας και του Ιματισμού.
Επιπλέον παραβρέθηκαν ο Νίκος Σοφιανός μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Χρήστος Κατσώτης μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.
«Άμεσα μέτρα προστασίας και αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων. Να απεγκλωβιστούν για τις χώρες προορισμού τους» ανέγραφε το πανό του ΠΑΜΕ στα ελληνικά και τα αγγλικά ενώ οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Οι μετανάστες θέλουν ανθρώπινη ζωή, όχι απελάσεις και καταστολή»«Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».
Οι διαδηλωτές παρέδωσαν το υπόμνημά τους στον υφυπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μπαλάφας. Στο υπόμνημα επισημαίνεται το πρόβλημα εγκλωβισμού στην Ελλάδα χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών που επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τις απαράδεκτες συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς και τις δομές που έχουν παραδοθεί στις ΜΚΟ.
Σημειώνεται ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη στα λεγόμενα Hot Spot των νησιών του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου όπου στοιβάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες διπλάσιοι συχνά και τριπλάσιοι ξεριζωμένοι, απελπισμένα θύματα της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας και των άλλων αποφάσεων της ΕΕ που υπέγραψε και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί εμπλέκει το προσφυγικό - μεταναστευτικό με τους ανταγωνισμούς μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των ντόπιων συμμάχων τους στην ευρύτερη περιοχή.
Το ΠΑΜΕ τονίζει την ανάγκη να δυναμώσει η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που υποφέρουν. Να γεμίσουν τα γραφεία των συνδικάτων κουβέρτες, χοντρά ρούχα, τρόφιμα, παιχνίδια και ό,τι άλλο μπορεί να απαλύνει τον πόνο όσων υποφέρουν.
Διεκδικεί εδώ και τώρα να εξασφαλιστούν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής σε όλους τους χώρους που σήμερα στεγάζονται πρόσφυγες και μετανάστες. Να δρομολογηθεί άμεσα η μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς στεγασμένους χώρους, με προτεραιότητα σε εγκύους, στις οικογένειες με παιδιά και στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες. Να εξασφαλιστεί επαρκής σίτιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Εκτός από τα άμεσα μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης των προσφύγων απαιτεί:
Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Άμεση μετακίνησή τους από τα νησιά και απεγκλωβισμός από τη χώρα. Να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση στις χώρες τελικού προορισμού τους. Να σταματήσει η λειτουργία και η επέκταση των hot spot των νησιών με οποιαδήποτε μορφή. Να αναγνωριστεί η προσφυγική ιδιότητα σε όλες τις εθνικότητες που προέρχονται από χώρες που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστική επίθεση. Να διαμορφωθούν ανοικτές δομές υποδοχής, καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
Να εξασφαλιστεί επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα και θα ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες. Nα εξασφαλιστεί η ένταξη των παιδιών των προσφύγων στην εκπαίδευση με ευθύνη του κράτους και να παρθούν γι' αυτό όλα τα απαραίτητα μέτρα. Να αναλάβει την ευθύνη των υπηρεσιών Υγείας το κράτος, τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής και όχι οι ΜΚΟ. Να ενισχυθούν οι δημόσιες υποδομές με προσωπικό και χρηματοδότηση. Να εφαρμοστούν προγράμματα πρόληψης και αντιμετώπισης ασθενειών, εμβολιασμού κλπ.
Επιπλέον το ΠΑΜΕ ζητά να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Να κλείσουν οι βάσεις του ΝΑΤΟ. Να σταματήσει η συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους πολέμους που δημιουργούν τις στρατιές των απελπισμένων προσφύγων. Κανένας εργαζόμενος να μη χύσει το αίμα του για ξένα ταξικά συμφέροντα.
ΠAME
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ  ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ  ΜΕΤΩΠΟ
Αγ. Φιλοθέης 5β,  105 56 Aθήνα
Τηλ. 210 3301842,210 3301847,210 3833786   Fax  210 3802 864
E-mail : pame@pamehellas.gr   http://www.pamehellas.gr

12/12/2016
Πρόσκληση


Οι πολιτιστικές ομάδες του ΠΑΜΕ σας καλούν την Παρασκευή 16/12/2016 ώρα 9.00 μμ στο θέατρο Vault Μελενίκου 26 στο Βοτανικό (σταθμός μετρό Κεραμεικός) για να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση “Πού είναι η μάνα σου μωρή” Ένα έργο προσωπική μαρτυρία της Δήμητρας Πέτρουλα και συγχρόνως ένα ιστορικό ντοκουμέντο που η Σοφία Αδαμίδου έκανε τη θεατρική διασκευή και σκηνοθέτησε ο Ενκε Φεζολλάρι.
Το έργο παίζεται για δεύτερη χρονιά, με τις ηθοποιούς Βέρα Κρούσκα, Ορνέλα Λούτη, Αγάπη Παπαθανασιάδου.

Λίγα λόγια για το έργο

Εκείνο το κρύο πρωινό του Γενάρη του 1946, λίγα μέτρα έξω από το σπίτι τους, δολοφονούνται ομαδικά τα περισσότερα μέλη της οικογένειας Πέτρουλα, από τις ένοπλες συμμορίες της "Χ". Το τρίχρονο κοριτσάκι της οικογένειας που επέζησε της σφαγής κατέγραψε αργότερα τα φοβερά εκείνα γεγονότα της εξόντωσης της μάνας της, των αδελφιών της και των άλλων συγγενών της. Το κορίτσι ζει την αγριότητα και την ωμότητα ενός σκληρού πολέμου. Ενηλικιώνεται βίαια και αποτρόπαια ζώντας 31 σφαγές των ανθρώπων της από ντόπιους Χίτες, πρώην συνεργάτες των ναζί και μετέπειτα διώκτες των κομμουνιστών που έλαβαν μέρος στην Αντίσταση…

Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνείτε με τα γραφεία του ΠΑΜΕ ή με τα μέλη της πολιτιστικής ομάδας.

Τηλέφωνα :210-3301847, 210 -3301842, 210 -3833786
Τιμή προσφοράς 8 €

Η απεργία έδωσε απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης

Χαιρετίζει ειδικά τον απεργιακό αγώνα των ναυτεργατών που τις τελευταίες μέρες βρίσκονται νύχτα-μέρα στους καταπέλτες των πλοίων κόντρα στις διάφορες προσπάθειες υπονόμευσης και δίνουν αγωνιστική απάντηση απέναντι στη φοροεπιδρομή που επιβάλλουν κυβέρνηση και κουαρτέτο στο εισόδημά τους, την ώρα που για τους εφοπλιστές εξασφαλίζεται πλήθος φοροαπαλλαγών και επιδοτήσεων. Τονίζει ότι «τώρα χρειάζεται να δυναμώσει η στήριξη και η αλληλεγγύη στον αγώνα των ναυτεργατών. Να πέσουν στο κενό οι γνωστές προσπάθειες κοινωνικού αυτοματισμού και απεργοσπασίας. Εργάτες, αγρότες, ναυτεργάτες βρισκόμαστε στην ίδια όχθη κόντρα στα μονοπώλια κάθε κλάδου, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στο πολιτικό προσωπικό τους».
Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:
«Με τη σημερινή απεργία δόθηκε απάντηση στα ψέματα της κυβέρνησης που επιχειρεί να βαφτίσει το μαύρο-άσπρο και πανηγυρίζει μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη μεγαλοεργοδοσία του κάθε κλάδου για την ανάκαμψη της οικονομίας. Η ανάκαμψη βασίζεται στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, πατάει πάνω στο αίμα και τις θυσίες της εργατικής τάξης με δυνάμωμα της εκμετάλλευσης, νέο τσάκισμα στο λαϊκό εισόδημα, με νέες φοροεπιδρομές. Δόθηκε αγωνιστική απάντηση μέσα στους κλάδους και στους χώρους δουλειάς, απέναντι στην αρνητική κατάσταση που διαμορφώνεται καθημερινά από την υλοποίηση και το σχεδιασμό παλιών και νέων μέτρων.
Η απεργιακή φρουρά βρέθηκε από τα χαράματα
 στην πύλη της Ίριδας 
Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Την ανασύνταξη την τρέμουν όσοι φοβούνται τη δύναμη των εργατών και τους θέλουν στη γωνία με σκυμμένο το κεφάλι μέσα στο συμβιβασμό και την ηττοπάθεια, όσοι βγάζουν σπυράκια με το σύνθημα "Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά". Τη φοβούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, το πολιτικό προσωπικό τους, ο νέος και παλιός εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που δεν κούνησε το μικρό του δαχτυλάκι για την προετοιμασία και την επιτυχία της απεργίας, που σήμερα έλαμψε διά της απουσίας του.
Καλούμε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική συνέχεια και κλιμάκωση. Να μη δείξουν καμία ανοχή στα ψέματα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, στο νέο γύρο επίθεσης που βρίσκεται σε εξέλιξη. Να δυναμώσουν η οργάνωση στα σωματεία και οι εστίες αγώνα σε κάθε κλάδο και εργασιακό χώρο»
09/12/16
Ανοίγουμε μέτωπα παντού, κάστρα αντίστασης και διεκδίκησης απέναντι σε εργοδότες και κυβέρνηση

Πολύτιμη πείρα από τους αγώνες για δουλειά με δικαιώματα



Ζαφείρης Βελλάς
Μέλος Σωματειακής Επιτροπής Αφοί Βλάχου
Ο Ζαφείρης Βελλάς, μέλος της Επιτροπής Αγώνα στο εργοστάσιο «Αφοί Βλάχου», αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που δίνουν οι εργαζόμενοι στο τυπογραφείο, οι οποίες «συζητήθηκαν μέσα από τακτές Γενικές Συνελεύσεις, αποφασίστηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τους ίδιους τους εργάτες. Που βρήκαν την έμπρακτη συμπαράσταση του κλάδου και μίας σειράς ταξικών σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
«Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Αφοί Βλάχου χαιρετίζουμε τη σημερινή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Οι εργαζόμενοι από το τυπογραφείο του Βλάχου, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μετά από 7 ημέρες κινητοποίησης, με απεργίες και στάσεις εργασίας. Απεργίες που όπως τις προηγούμενες ημέρες, έτσι και σήμερα, σταμάτησαν όλες τις μηχανές του εργοστασίου.
Κινητοποιήσεις που συζητήθηκαν μέσα από τακτές Γενικές Συνελεύσεις, αποφασίστηκαν, σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από τους ίδιους τους εργάτες. Που βρήκαν την έμπρακτη συμπαράσταση του κλάδου και μίας σειράς ταξικών Σωματείων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων  που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.
Τις κινητοποιήσεις  που κάναμε, τις αποφασίσαμε σχεδόν ομόφωνα: Έλληνες, Αλβανοί, Ινδοί, Σέρβοι, Κούρδοι που δουλεύουμε μαζί στο εργοστάσιο ενωμένοι και μονιασμένοι. Μπορέσαμε να ενωθούμε γιατί κάναμε στην άκρη διαχωρισμούς που υπήρχαν όπως: παλιοί και νέοι εργαζόμενοι, γραφεία- παραγωγή, μάστορες –βοηθοί,  μόνιμοι και έκτακτοι.
Τα προβλήματα που έχουμε στο εργοστάσιο, δεν είναι κάτι διαφορετικό από άλλους χώρους δουλειάς. Απλά σε κάποιους ακόμα δεν χτύπησαν την πόρτα. Τα προηγούμενα χρόνια, είχαμε την προσπάθεια της εργοδοσίας να κόψει το επίδομα γάμου, να προχωρήσει σε ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και να γίνουν απολύσεις. Τότε μπορέσαμε και συλλογικά τα αποτρέψαμε, είχαμε νίκες.
Σήμερα, ήρθε «από το παράθυρο» ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Η ανάπτυξη της εταιρίας, έφερε προσλήψεις νέων συναδέλφων μέσω δουλεμπορικών γραφείων. Δηλαδή, ενοικιαζόμενους εργάτες με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με αποδοχές πολύ κάτω από την κλαδική ΣΣΕ των Λιθογράφων που πληρώνονταν οι υπόλοιποι.
Αμέσως με τη βοήθεια του Σωματείου Λιθογράφων και

«Κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων.
Μονιμοποίηση όλων των ενοικιαζόμενων συναδέλφων.
Να πληρώνονται όλοι με βάση την τελευταία ισχύουσα ΣΣΕ.»

Με αυτό το αίτημα κάναμε κουβέντα άνθρωπο τον άνθρωπο και συμφώνησαν όλοι ότι μας αφορά. Ότι είναι υπόθεση όλων μας και όχι πρόβλημα μόνο των ενοικιαζόμενων. Ότι αν ανοίξει η πόρτα, βήμα βήμα θα αντικατασταθούμε όλοι με νέες σχέσεις εργασίας. Έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τον αγώνα.
Κάποιοι μας λένε ότι στο Βλάχο είναι αλλιώς τα πράγματα, γι αυτό μπορούμε και κερδίζουμε κάτι.
Τίποτα δεν είναι αλλιώς! Και εμείς εργάτες χαμηλόμισθοι είμαστε όπως όλοι. Και εμείς οικογένειες έχουμε να συντηρήσουμε. Πολλοί από τους συναδέλφους χρωστάνε δάνεια. Και στο «δικό μας εργοστάσιο» υπάρχουν καλά παιδιά της εργοδοσίας. Και σε εμάς υπάρχουν συνάδελφοι που φοβούνται και κάνουν απεργοσπασία, ή και άλλοι που σε αυτή τη φάση δεν έχουν πειστεί για την ανάγκη του αγώνα. Σε τελική ανάλυση και εμείς φοβόμαστε την ανεργία, όπως όλος ο κόσμος.
Εμείς λοιπών δεν έχουμε καμία μαγική συνταγή. Μόνο ότι αναμετρηθήκαμε με τις δυσκολίες, χωρίς να μας πάρουν από κάτω.
Δεν βάλαμε κανέναν απέναντι και ας μην απεργούσε. Άλλωστε πολλοί από αυτούς που σήμερα είναι εδώ, ήταν κάποτε απεργοσπάστες. Όμως σήμερα είναι εδώ και αγωνίζονται!
Γνωρίζουμε ότι ο αγώνας για «Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους» δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ούτε μπορεί να λυθεί με τον αγώνα ενός εργοστασίου, χωρίς να αγκαλιαστεί και από την υπόλοιπη Εργατική Τάξη. Για να λυθούν τέτοια προβλήματα, απαιτείται γενικότερη συνολικότερη σύγκρουση με την αιτία που γεννάει τέτοιες εργασιακές σχέσεις, το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Άλλωστε όπως εύστοχα είπε ο εργοδότης μας, «εδώ παίρνει η Κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ ενοικιαζόμενους στα νοσοκομεία, εγώ δε θα πάρω που είμαι ιδιώτης;»
Εκεί βρίσκει στήριγμα ο κάθε εργοδότης. Στην Κυβέρνηση και την ΕΕ. Στις «βέλτιστες πρακτικές» στα εργασιακά, που θα φέρουν την ανάπτυξη.
Η μόνη διαφορά που έχουμε εμείς οι εργάτες του Βλάχου και όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ, σε σχέση με όσους είναι για δουλειά, είναι ότι εμείς δεν απογοητευόμαστε. Ξέρουμε ότι οι αγώνες του σήμερα αφήνουν παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται. Γνωρίζουμε ότι τα μεροκάματα που χάσαμε, δεν πήγανε στράφι.
Είμαστε ήδη νικητές, γιατί έχουμε κερδίσει την ενότητά μας. Έχουμε νικήσει το φόβο και την υποταγή. Γιατί από καλύτερες θέσεις θα οργανώσουμε τους αγώνες που έρχονται.
Μπορεί με την κινητοποίηση που κάναμε μέχρι τώρα στο Βλάχο να πετύχαμε μόνο μία επιπλέον οικονομική παροχή στους ενοικιαζόμενους, αλλά δε θα σταματήσουμε εκεί. Θα συνεχίσουμε μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους του κλάδου πιο αποφασιστικά το επόμενο διάστημα, ενάντια στα δουλεμπορικά, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.»
09/12/16

Όλες οι δυνάμεις του κλάδου στην μάχη για την επιτυχία 

της 24ωρης Γενικής Απεργίας την Πέμπτη 8/12/16

Τα μέλη της Διοίκησης του Σωματείου, οι Σωματειακές Επιτροπές και δεκάδες πρωτοπόροι εργάτες, βρίσκονται στο πόδι καθημερινά για να φτάσει παντού το μήνυμα της Γενικής Απεργίας. Με συνελεύσεις, συζητήσεις και εξορμήσεις σε κάθε χώρο δουλειάς, προετοιμάζεται μία ηχηρή απάντηση στα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Τα μηνύματα είναι θετικά, όμως δεν πρέπει να χαθεί ούτε μέρα μέχρι την απεργία. Πρέπει να συμβάλουμε όλοι στη δημιουργία απεργιακού κλίματος μέχρι και την τελευταία στιγμή. 
Καλούμε όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο και να συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιφρούρησης της Απεργίας στα μεγάλα εργοστάσια του κλάδου. Η περιφρούρηση της 

Απεργίας θα ξεκινήσει τα χαράματα της Πέμπτης 8/12 και θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή όλων μας στην απεργιακή συγκέντρωση στην Ομόνοια με το ΠΑΜΕ στις 10:30

Η προσυγκέντρωση του κλάδου θα είναι στα γραφεία του Σωματείου Πλ. Βάθη στις 09:30π.μ. 

Ένωση Προσωπικού 

Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών

 ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Λόγω της απόλυσης τριών συναδέλφων μας, σας στέλνουμε αυτήν την επιστολή την οποία και δημοσιοποιούμε. Οι απολύσεις αυτές συνοδεύτηκαν από ανυπόστατες κατηγορίες για συμμετοχή τους σε οργανωμένο, παράνομο κύκλωμα διακίνησης εντύπων.
Όπως γνωρίζετε, η πάγια θέση του σωματείου είναι αντίθετη σε κάθε αναίτια απόλυση και πολύ περισσότερο όταν αυτή η απόλυση συνοδεύεται από την προσπάθεια να πληγεί η τιμή και υπόληψη συναδέλφων. Παρά τις επανειλημένες ενοχλήσεις από τη διοίκηση του σωματείου, συνεχίζετε να αρνείστε να αποδείξετε όσα ισχυρίζεστε, όπως ορθά έχετε κάνει σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις και από τη μεριά μας είχαμε δείξει ότι είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς. Θέση μας είναι τέτοια φαινόμενα να οδηγούνται στον εισαγγελέα.
Σας καλούμε λοιπόν να αποδείξετε αμέσως τα όσα ισχυρίζεστε με τελευταία διορία την τριμερή συνάντηση που έχει οριστεί από την Επιθεώρηση Εργασίας στις 14/12. Εμείς στο μεταξύ θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας για τη νέα τακτική απολύσεων που ακολουθείτε και για τις όποιες εξελίξεις. Θα παλέψουμε για την άμεση επαναπρόσληψή τους, αφού θα πρόκειται για απολύσεις που αποβλέπουν στη μείωση των εργαζομένων με συγκροτημένα δικαιώματα, τη στιγμή μάλιστα που προσπαθείτε να απασχολήσετε άλλους μέσω εργολάβου σε δουλειές που μέχρι τώρα έκαναν εργαζόμενοι με μόνιμη σχέση εργασίας. Αυτό δεν θα  γίνει αποδεκτό. Η απόφασή μας είναι να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι να δικαιωθούμε.
02/12/16

«ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα κινητοποιήσεων.

Από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της απεργίας

Με απεργία την Τετάρτη 30/11/16 και στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια Πέμπτη και Παρασκευή, που νέκρωσε όλες τις μηχανές στο εργοστάσιο συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου» στο Κορωπί.
«Αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια σε απολύσεις και δουλεμπορικά γραφεία». Πανό με το σύνθημα αυτό κρέμασαν  οι απεργοί στην είσοδο του εργοστασίου. 

Στη συγκέντρωση των εργαζομένων το πρωί της Τετάρτης, οι εργαζόμενοι είχαν στο πλευρό τους την Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων και την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου, ενώ δίπλα τους βρέθηκαν επίσης η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και το επιχειρησιακό σωματείο στο εργοστάσιο «Μόρνος».
Με τον αγώνα τους διεκδικούν την κατάργηση της «ενοικίασης» εργαζομένων και τη μονιμοποίηση όλων όσοι δουλεύουν με αυτήν την άθλια εργασιακή σχέση. Διεκδικούν ίσους μισθούς και δικαιώματα για όλο το προσωπικό με βάση την τελευταία ισχύουσα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, καθώς και ανθυγιεινό επίδομα σε όλους όσοι εργάζονται στην παραγωγή. Παλεύουν ακόμα για την ανάκληση των απολύσεων στις οποίες προχώρησε πρόσφατα η εργοδοσία και την επιστροφή των συναδέλφων τους στις θέσεις τους.
Το Σάββατο 3/12/16 όπου έχουν αποφασίσει νέα 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι θα συζητήσουν για τον τρόπο που θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. 
02/12/16


Εργασιακή ζούγκλα δίχως τέλος 

οι βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.


Η τροπολογία που απελευθερώνει τη δράση των «δουλεμπορικών» γραφείων είναι ενδεικτική των νέων αντεργατικών ανατροπών που μεθοδεύουν κυβέρνηση και κουαρτέτο

Την ώρα που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ψηφίζει στη Βουλή τροπολογία, με την οποία ενισχύει τα «δουλεμπορικά» κυκλώματα των λεγόμενων «Ιδιωτικών Γραφείων Ευρέσεως Εργασίας» (ΙΓΕΕ), η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου,μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για να αναζητήσει στις ευρωομάδες των δυνάμεων της αστικής διαχείρισης... «συμμάχους» για την υπεράσπιση δήθεν των εργατικών δικαιωμάτων.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, η προχτεσινή ψήφιση της εν λόγω τροπολογίας για την παραπέρα απελευθέρωση της δράσης των «δουλεμπορικών» στην αγορά εργασίας, είναι μια ακόμα τροχιοδεικτική βολή για το τι εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλάει για «υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων», για το τι και ποιους υπηρετεί η πολιτική της, όπως και για το ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο των νέων αντεργατικών ανατροπών που προωθεί για λογαριασμό του κεφαλαίου στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» του μνημονίου.

Επιβεβαιώνει στην πράξη ότι, παρά τις φραστικές της διακηρύξεις και τα κροκοδείλια δάκρυά της για τη «ζούγκλα στην αγορά εργασίας», η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη όχι μόνο να μονιμοποιήσει αυτήν ακριβώς την εργασιακή ζούγκλα, αλλά και να τη διευρύνει με νέες παρεμβάσεις, επεκτείνοντας την «ευελιξία», όπως έκανε με την τροπολογία που ψήφισε, αλλά και τα νέα μέτρα που μεθοδεύει με τους εταίρους της στην ΕΕ.
Είναι άκρως χαρακτηριστική, μάλιστα, η αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας, αφού σε αυτήν το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι προώθησε προς ψήφιση την άρση ακόμα και του περιορισμού εκχώρησης της άσκησης δραστηριότητας ΙΓΕΕ σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο, γιατί «η καταργούμενη ρύθμιση αφορούσε αδικαιολόγητο περιορισμό στο πλαίσιο της άσκησης της δραστηριότητας του Ιδιωτικού Γραφείου Ευρέσεως Εργασίας», ενώ υπογραμμίζει ότι η κατάργηση της προηγούμενης ρύθμισης εντάσσεται στο συνολικότερο πλαίσιο παρεμβάσεων που αποσκοπούν «στην τόνωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων (...) μέσω της απλούστευσης των διοικητικών διαδικασιών και της άρσης των εμποδίων στην παροχή υπηρεσιών».
Η παραπέρα ενίσχυση του νομικού πλαισίου, που κατοχυρώνει το αίσχος του «δουλεμπορίου» εργατών και την πιο στυγνή εκμετάλλευσή τους, χαρακτηρίζεται από το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση ως απλή «παροχή υπηρεσιών», για τις οποίες δεν μπορεί να υπάρχει κανένα εμπόδιο και μάλιστα αναγνωρίζει ωμά, πως οδηγός σε αυτήν την παρέμβαση είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.
Η αλήθεια για το 
«ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο»

Αυτή ακριβώς είναι και η στρατηγική της ΕΕ, οι περιβόητες «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» και το «ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο», τα οποία επικαλείται συνεχώς η κυβέρνηση, ως εγγύηση τάχα για τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ίδια μέρα που η κυβέρνηση ψήφιζε την εν λόγω τροπολογία στη Βουλή, ανώτερες πηγές του υπουργείου Εργασίας πανηγύριζαν για το «πολύ καλό κλίμα» στη συνάντηση της Ε. Αχτσιόγλου με τον Επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί,σημειώνοντας ότι «υπήρξε σαφέστατη πρόοδος και διεφάνη η δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα Εργασιακά», όπως και συμφωνία ότι «η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο».

Ήρθε, βέβαια, την ίδια μέρα επίσης, ο Μπενουά Κερέ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να... βάλει τα πράγματα στη θέση τους, επιβεβαιώνοντας σε συνέντευξή του στον «ΣΚΑΪ», στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Αθήνα, το τι πραγματικά είναι αυτό το... «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο»: Οπως είπε χαρακτηριστικά, τα μέτρα στο πλαίσιο της δεύτερης «αξιολόγησης» θα πρέπει να είναι στην «κατεύθυνση μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας» κάτι που, «έχουν κάνει όλες οι άλλες οικονομίες (σ.σ. της ΕΕ) πρόσφατα».

«Και υπάρχουν απτά αποτελέσματα», ισχυρίστηκε, «από τις οικονομίες της Ευρωζώνης που άνοιξαν την αγορά εργασίας τους και δημιούργησαν περισσότερες θέσεις εργασίας. Κοιτάξτε την Ισπανία, για παράδειγμα. Δημιούργησαν μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας πρόσφατα διότι κατάφεραν να ανοίξουν την αγορά εργασίας. Αρα τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους...».
Πράγματι, τα γεγονότα μιλούν και αποδεικνύουν ότι το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» όχι μόνο χωράει αλλά επιβάλλει κιόλας για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων την εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση (τέτοια είναι η πλειοψηφία των «θέσεων εργασίας που δημιουργούνται»), το αίσχος της ενοικίασης εργαζομένων, το χτύπημα των συνδικαλιστικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων κ.ο.κ. Το μόνο που δεν χωράει είναι η πλήρης και σταθερή εργασία με δικαιώματα...

Από τα «mini jobs» στη Γερμανία και τις «συμβάσεις μηδενικών ωρών» στη Βρετανία έως τους αντεργατικούς νόμους «Ελ Κομρί» στη Γαλλία και «Job's Act» στην Ιταλία των συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ, Φρ. Ολάντ και Μ. Ρέντσι, επιβεβαιώνεται ότι η εργασιακή ζούγκλα στην Ελλάδα όχι μόνο δεν αποτελεί «εξαίρεση», αλλά συνιστά εφαρμογή της συνολικής αντεργατικής στρατηγικής της ΕΕ για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας και ένταση της εκμετάλλευσης σε βάρος των εργαζομένων.
02/12/16