Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων
Μισθωτών Γραφικών Τεχνών
Τύπου-Χάρτου-Μ.Μ.Ε. & Συναφών Επαγγελμάτων

6/8/2017
ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΟΜΙΛΟΥ «ΖΟΥΡΑ»

Η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους των επιχειρήσεων συμφερόντων Ζούρα, που έδωσαν ένα δίκαιο απεργιακό αγώνα εδώ και 14 ημέρες.  Μετά από 14 μέρες απεργίας στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Μαντούδι της Εύβοιας, η εργοδοσία απέστειλε στο υπουργείο πλάνο αποπληρωμής, σύμφωνα με το οποίο το σύνολο των οφειλών θα εξοφληθεί μέχρι το Δεκέμβρη του τρέχοντος έτους. Μέχρι τις 11 του Αυγούστου δεσμεύτηκε να καταβάλει τη μισθοδοσία του Γενάρη.

   Ο αγώνας των εργαζόμενων στα πτηνοτροφεία Ζούρα είναι ηρωικός, βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για πάνω από 2 χρόνια, και έχουν απέναντι τους την εργοδοτική αυθαιρεσία, το κράτος και τους μηχανισμούς του, που επεμβαίνουν στο πλευρό της εργοδοσίας.

   Η απληρωσιά έχει ξεπεράσει ακόμα και τους 7 μήνες. Σε εργασιακούς χώρους επικρατούν άθλιες τριτοκοσμικές συνθήκες Υγιεινής και Ασφάλειας. Δεν καταβάλλονται ένσημα με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Λόγω της μη καταβολής ενσήμων ορισμένοι εργαζόμενοι που έχουν απολυθεί δεν πήραν ούτε το επίδομα ανεργίας ή το πήραν για μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι θα έπρεπε. Σε πολλούς εργαζόμενους η εργοδοσία αλλάζει μονομερώς τους όρους των συμβάσεών τους πραγματοποιώντας βλαπτικές μεταβολές σε αυτές. Σε άλλες περιπτώσεις εφαρμόζεται σύστημα εκ περιτροπής εργασίας ενώ ταυτόχρονα γίνονται νέες προσλήψεις με χειρότερους όρους, υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες, εργασία μέχρι και 7 μέρες την εβδομάδα.

   Η εργοδοσία παρεμποδίζει με κάθε τρόπο τη συνδικαλιστική δράση.  Ιδιαίτερα προκλητική είναι η στάση της εργοδοσίας απέναντι στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου και σε άλλους πρωτοπόρους στη δράση εργαζόμενους με σκοπό να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση, παρά το ότι αναγκάστηκε να σταματήσει προς το παρόν τους σχεδιασμούς για τη μεθόδευση της απόλυσης του ΔΣ. Επιχείρησε να απολύσει όλο το ΔΣ καταθέτοντας στον ΟΑΕΔ έγγραφα για «οικειοθελείς αποχωρήσεις». Αφού αυτή της η προσπάθεια απέτυχε, κάλεσε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου να παράσχουν εργασία σε εγκαταστάσεις της επιχείρησης στα Οινόφυτα Βοιωτίας ως νυχτοφύλακες…

   Η αποφασιστικότητα των εργαζόμενων να μην το βάλουν κάτω, έφερε κάποιο αποτέλεσμα, το πλάνο αποπληρωμής των οφειλών, που ξεπερνούν τους 7 μήνες. Άντεξαν παρά τις απειλές της εργοδοσίας, και δεν απογοητεύτηκαν από τους μηχανισμούς του κράτους που κάθε φορά που πρόσφευγαν σε αυτούς τους γυρνούσαν φιλικά τη πλάτη και έκλειναν το μάτι στην εργοδοσία. Όμως το σημαντικότερο που κερδίζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι στο Ζούρα, είναι ότι κρατάνε το κεφάλι τους ψηλά, μαθαίνουν πως μόνο ενωμένοι μπορούνε να τα καταφέρουν, γιατί έχουν το δίκιο με το μέρος τους.

 Αποτελούν παράδειγμα για όλη την εργατική τάξη με τη στάση τους όλο το τελευταίο διάστημα γιατί κατάφεραν να ξεπεράσουν σύνθετα εμπόδια, όπως η ένταξη των μεταναστών στον αγώνα, που αποτελούνε μεγάλο κομμάτι του δυναμικού της επιχείρησης, η αλληλεγγύη που έδειξαν μεταξύ τους σε διάφορες δύσκολες συνθήκες.