Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Η εταιρία Μόρνος Α.Ε. ανακοίνωσε 6 απολύσεις.Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.


30-09-17
Ανακοίνωση

Η ανάπτυξή τους χτίζεται πάνω στα συντρίμμια των δικαιωμάτων μας!

   Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου η εταιρεία ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε έδειξε για άλλη μία φορά το αντεργατικό πρόσωπο της. Ανακοίνωσε την απόλυση 6 εργαζομένων, 3 λιθογράφων, ενός σχεδιαστή, ενός συντηρητή και ενός χειριστή Μ.Ε.. Πρόκειται για απολύσεις συναδέλφων που εργάζονταν για αρκετά χρόνια στην εταιρεία και αμείβονταν με την επιχειρησιακή ΣΣΕ. Με τις απολύσεις αυτές η εταιρεία θέλει να ξεφορτωθεί εργαζόμενους με συγκροτημένα συλλογικά δικαιώματα.

Η τακτική της εργοδοσία να διαψεύδει τις φήμες περί απολύσεων το προηγούμενο διάστημα, είχε και αυτή το στόχο της. Να κερδίσει χρόνο, προκειμένου να αιφνιδιάσει τους εργαζόμενους, τη στιγμή που η ίδια θα επέλεγε. Τώρα με την ανακοίνωση των απολύσεων, αποδεικνύεται τι εννοούσε η διοίκηση της εταιρίας όταν μίλαγε για στρατηγική της στόχευση να «βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της απέναντι στους ανταγωνιστές της». Τώρα που γνωρίζουμε ότι ο όμιλος Φιλίππου βρίσκεται σε ανάπτυξη με νέες επενδύσεις στο εξωτερικό, η διοίκηση του Μόρνου, επικαλέστηκε την ανάγκη  «μείωσης του κόστους». Το ίδιο ακριβώς συνέβη και το προηγούμενο διάστημα σε άλλα εργοστάσια του ομίλου, όπως η ΒΙΣ Βόλου, η ΦΑΓΕ και η ΕΒΓΑ.  Δηλαδή επιβεβαίωσε πως η συνταγή για την ανάπτυξη που μας παρουσιάζουν, είναι οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών, η εντατικοποίηση της εργασίας και οι αντικατάσταση παλιών εργαζόμενων με νέους χωρίς δικαιώματα.

   Η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων εκφράζει την αλληλεγγύη της στους εργαζομένους της επιχείρησης ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε, που εδώ και χρόνια δίνουν μάχη για να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και τα δικαιώματά τους μέσα από την Συλλογική τους Σύμβαση. Το γεγονός και μόνο ότι κανένας εργαζόμενος δεν υπέγραψε ότι αποδέχεται την απόλυσή του και μαζί με τους συναδέλφους τους και το Σωματείο προχώρησαν σε στάσεις εργασίας, στέλνει μία πρώτη απάντηση, ότι οι εργαζόμενοι δε θα πάνε σαν τα πρόβατα στη σφαγή. Έχουνε δίπλα τους το ταξικό εργατικό κίνημα που θα εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη του με κάθε μέσον. Έχουνε την πείρα πως για να βάλεις εμπόδια στα σχέδια της εργοδοσίας, χρειάζεται αντοχή , καλή οργάνωση και συντονισμός με συναδέλφους από τον κλάδο και τον Όμιλο, που βρίσκονται στην ίδια θέση.

Η επίθεση στους συναδέλφους του Μόρνου,
είναι επίθεση στα δικαιώματα του κλάδου και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί.

   Οι εργοδότες δεν μας κάνουν χάρη που έχουμε δουλειά, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν. Μάς χρωστάνε όλα όσα έχουν, αυτά που φτιάξανε από την κλεμμένη υπεραξία μας, από τον ιδρώτα και το αίμα που έχει χυθεί στα δεκάδες εργατικά ατυχήματα και πρέπει όλα να τα απαιτήσουμε πίσω! Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι τους. Η «ανάπτυξη» που μας υπόσχονται Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι για τους εργάτες και το λαό. Αφορά τους καπιταλιστές, οι οποίοι θα οικοδομήσουν τις επιχειρήσεις τους σε «τσακισμένες» εργασιακές σχέσεις. Οι εργαζόμενοι στο Μόρνο και γενικότερα στον κλάδο, έχουνε πλέων αρκετή πείρα και κανένας δεν πρέπει να τους ξεγελάει.


Απαιτούμε:
- Η εταιρεία ΜΟΡΝΟΣ Α.Ε. να ανακαλέσει τώρα τις απολύσεις.
-Tο Υπουργείο Εργασίας να πάρει θέση μπροστά σε αυτή την αντεργατική επίθεση.

Το ΔΣ της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων, εκφράζει την αλληλεγγύη του στους συναδέλφους και στο Σωματείο των εργατοϋπαλλήλων  εργοστασίου ΑΠΚΟ Μόρνος. Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συναδέλφων και θα είμαστε δίπλα τους όπου μας ζητηθεί.