Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου



Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου
Αριστοτέλους 11 – 15, 6ος ορ. Αθήνα, τηλ: 210 5223756, fax: 210 5223721
e-mail: sindikato.tipou.xartou@gmail.com

Ανακοίνωση - Καταγγελία

«Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει»

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες της Paperpack       
                                       
Η επιχείρηση Paperpack  για άλλη μία φορά δείχνει το αντεργατικό πρόσωπό της. Η Διοίκηση της εταιρίας προχώρησε σε τρεις συνεχόμενες εκδικητικές απολύσεις εξαιτίας της συνδικαλιστικής δράσης των συναδέλφων. Θα μπορούσε ο καθένας να επικαλεστεί διάφορες δικαιολογίες για παραγωγικότητα, αν δεν συντρέχανε κάποιες συμπτώσεις που μας βοηθάνε να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα. Ο ένας από τους συνάδελφους που απολύθηκε, ήταν υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου, η δεύτερη συναδέλφισσα που εργάζονταν  με σύμβαση ορισμένου χρόνου και είχε ακόμα ένα μήνα πριν τη λήξη της σύμβασης, συνέβαλε ως μέλος της εφορευτικής επιτροπής κατά τη διάρκεια των εκλογών και ο τρίτος απολυμένος ήταν πρωτοπόρο μέλος του Συνδικάτου. Οι απολύσεις μάλιστα των τριών  συναδέλφων ήρθαν τις δύο επόμενες ημέρες, από τη στιγμή που η εταιρία ενημερώθηκε επίσημα για την εκλογή στη Διοίκηση του Συνδικάτου, ενός εργαζόμενου της εταιρίας. 

Φαίνεται ότι η εταιρία έχει ενοχληθεί ιδιαίτερα που οι εργάτες ανέδειξαν για πρώτη φορά εκπρόσωπό τους στο Συνδικάτο μέσα από τη συγκεκριμένη εταιρία. Δικαιολογημένα αντιλαμβάνονται πως τώρα το Συνδικάτο πέρα από τα μέλη του μέσα στο χώρο, έχει και τη δική του φωνή. Τώρα καταλαβαίνει πως η απαγόρευση στο Συνδικάτο να έρχεται σε επαφή με τους εργάτες μέσα στο χώρο δουλειάς δεν μπορεί να κρατήσει για πάντα.

Μπορεί τώρα να απολύει παραδειγματικά αυτούς που στήριξαν ανοιχτά το Συνδικάτο, αλλά η φωνή των εργατών και του δίκιου τους δεν φιμώνεται ότι μέτρα και αν πάρουν. 

Καλούμε όλους τους συναδέλφους της Paperpack να αντιταχθούνε στις τρεις άδικες και τρομοκρατικές απολύσεις. Να δείξουν με τη στάση τους ότι οι εργάτες μπορούμε να είμαστε ενωμένοι για το δικό μας καλό. Να έρθουν σε επαφή και να γίνουν μέλη του Συνδικάτου και όσοι ακόμα δεν είναι, όπως κάνανε και δεκάδες συνάδελφοί τους έξω από την πύλη του εργοστασίου ή στα γραφεία του Συνδικάτου τις ημέρες των εκλογών. Τώρα στο εργοστάσιο υπάρχει εκλεγμένος εκπρόσωπος των εργατών και μπορούμε να το αξιοποιήσουμε άμεσα όταν υπάρξει ανάγκη. 

Ο αγώνας των εργατών «έρχεται από πολύ μακριά και πάει ακόμα παραπέρα». Δεν υπάρχει εργοδότης που να μπορεί να μπει εμπόδιο στην πάλη για δουλειά με δικαιώματα, με ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κόντρα στην εντατικοποίηση και τους μισθούς ψίχουλα. Οι συνάδελφοι που είναι τώρα στο στόχαστρο, γνωρίζουνε καλά πως ο αγώνας δεν ήταν ούτε θα είναι ποτέ εύκολος. Γνωρίζουν ότι η αντίδραση της εργοδοσίας επιβεβαιώνει ότι βρισκόμαστε σε σωστό προσανατολισμό, ότι είμαστε από την όχθη των συμφερόντων της εργατικής τάξης και όχι των κερδών του επιχειρηματία.  Διεκδικούμε και πάλι την επαναπρόσληψη τους  χωρίς παρακάλια και αιτήματα υποταγής! Το δικαίωμα του κάθε εργάτη να συνδικαλίζεται είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει. Είμαστε προετοιμασμένοι να ακούσουμε και άλλες δικαιολογίες για το αν κάνουν καλά τη δουλειά τους ή αν υπάρχει αναδουλειά, οι αγγελίες όμως που εδώ και καιρό έχει η εταιρία ψάχνοντας προσωπικό, καθώς και οι επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, απαντάνε πως και δουλειά υπάρχει και άλλα πόστα για να μετακινηθεί κάποιος αν δυσκολεύεται σε ένα τμήμα της παραγωγής. 

«Κανένας εργάτης να μη λυγίσει, στο δρόμο του αγώνα βρίσκεται η λύση»

Η νέα Διοίκηση του Συνδικάτου μαζί με τα μέλη του σε κάθε χώρο δουλειάς, έχουμε πολύ δρόμο να διαβούμε, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για την κατοχύρωση του διαλείμματος εκεί που δεν εφαρμόζεται, για πληρωμή των υπερωριών όπως προβλέπει ο νόμος, για τη λήψη μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.     

Καλούμε τη Διοίκηση της εταιρίας να πάρει πίσω τις τρεις απολύσεις και να σεβαστεί το δικαίωμα του κάθε εργάτη να συνδικαλίζεται και να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες ζωής και εργασίας. Ξεκαθαρίζουμε από πλευράς μας πως θα είμαστε παρόντες για «να δώσουμε το χέρι μας σε όποιον σηκώνεται» να στηρίξουμε την όποια αγωνιστική πρωτοβουλία, αξιοποιώντας κάθε νόμιμο μέσο και κάθε μορφή οργάνωσης της πάλης. Μπορεί άλλωστε να έχει έρθει ανάπτυξη για κάποιους επιχειρηματίες του κλάδου, αλλά εμείς δεν πρόκειται να εφησυχάσουμε χωρίς τη βελτίωση των συνθηκών για τους πραγματικούς παραγωγούς του πλούτου, τους ίδιους τους εργαζόμενους.  

22/03/18
Αγωνιστικά η Διοίκηση