Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου


Το Υπ. Εργασίας στηρίζει ανοιχτά 

την παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής δράσης


Ανακοίνωση
Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες                                                                                                     12/04/18

Την Πέμπτη 12/04/18 πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση με την εταιρία Paperpack στο Υπ. Εργασίας μετά από αίτημα του Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου. Στη συνάντηση τέθηκαν από πλευρά συνδικάτου τόσο οι εκδικητικές απολύσεις για τη συνδικαλιστική δράση εργαζομένων της εταιρίας, όσο και η γενικότερη παρεμπόδιση στους εκπροσώπους του Συνδικάτου να έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους όπως δικαιούνται με βάση την εργατική νομοθεσία.

Η συνάντηση ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτική για τη στήριξη που βρίσκει η διοίκηση της εταιρίας από τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο γραμματέας του Υπουργείου κύριος Νεφελούδης, αντιμετώπισε τους εκπροσώπους των εργατών καθώς και τους τρείς απολυμένους με τον πιο προκλητικό τρόπο, λες και είναι τσιφλίκι του, γιατί τόλμησαν να πούνε τα πράγματα με το όνομά τους. Το Υπουργείο ακόμα και αυτή τη στιγμή κάνει τα στραβά μάτια στις συνδικαλιστικές διώξεις και τις ερμητικά κλειστές πύλες του εργοστασίου για το Συνδικάτο, μιας και συνάδουν με τη γενικότερη επιδίωξη της κυβέρνησης για το μέλλον του συνδικαλιστικού κινήματος.  Ανέχτηκε ως κάτι το φυσιολογικό η εταιρία να «φιλτράρει» πριν από κάθε πρόσληψη αν είναι κάποιος μέλος συνδικαλιστικής οργάνωσης ή όχι, ενώ δεν ρώτησε καν την εταιρία γι το λόγο που απέλυσε τους τρείς συνδικαλιστές.  Θέλησε να κάνει υποδείξεις στο Συνδικάτο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζει τις απολύσεις που η ίδια η κυβέρνηση νομιμοποιεί.

Με αφορμή την περίπτωση του εργοστασίου της Paperpack φάνηκε για μία ακόμα φορά το τι εννοούν όταν μιλάνε για ανάπτυξη. Σε εταιρίες όπως η συγκεκριμένη που το τελευταίο διάστημα μέσα στην κρίση έχει αύξηση τζίρου, επενδύσεων και προσωπικού, βασιλεύουν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου με μισθούς ψίχουλα. Οι εργαζόμενοι εναλλάσσονται τακτικά, ενώ υπάρχουν καταγγελίες πως ακόμα και υπερωρίες πληρώνονται με κουπόνια σούπερ- μάρκετ.  

Από την πλευρά της η εργοδοσία προσπάθησε να παρουσιάσει το εργασιακό περιβάλλον της εταιρίας κάπως σαν πρότυπο ιδανικού εργασιακού περιβάλλοντος όπου έχει άριστη συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μάλιστα δε δίστασε να πει πως προάγει τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Συνδικάτο και τον υγιή διάλογο. Αυτό που παρέλειψε να αναφέρει είναι ότι εδώ και χρόνια δεν έχει επιτραπεί η είσοδος σε συνδικαλιστή ούτε για να μοιράσει ανακοίνωση το προσωπικό, ενώ όποιος «σηκώνει κεφάλι», βλέπει την έξοδο.

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, ότι σε κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στο χώρο δουλειάς και έξω από αυτόν, έχουμε απέναντι από κοινού Κυβέρνηση και Εργοδοσία. Ότι ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει.  Η μόνη διέξοδος είναι η συλλογική και οργανωμένη δράση μέσα από το Συνδικάτο, η ανυποχώρητη πάλη για τη ζωή που μας αξίζει.

Το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους συναδέλφους που το έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα τι εμπόδια θα προσπαθήσουν να βάλλουν το υπουργείο και η εργοδοσία. Η πείρα άλλωστε από την ιστορία των αγώνων του κλάδου, έχει αποδείξει πως δεν υπάρχουν άπαρτα κάστρα για την Εργατική Τάξη.

Δίνουμε το επόμενο ραντεβού με τους συναδέλφους της Paparpack και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην απεργιακή συγκέντρωση της πρωτομαγιάς την Τρίτη 1η Μάη στις 9:30 στην Πλ. Κάνιγγος και στις 10:00 στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.